Semalam i masuk gelangang lagi acara memasak, every fortnightly (Friday morning) my opis ada acara bersarapan bersama whereby kita ada group yang akan membeli sarapan untuk everybody, so pagi tadi giliran my team lak. Selalu nya kita order je dari mana-mana kedai lah yg kita suka but this time around ada request untuk i masak rendang ayam kerana the last time i cook this dish for breakfast was last year and since then i tak sempat untuk masak sebab i nak kena sent my little princess to school dulu kan and so coincidentally ari ni my girl tak gi sekolah sebab cause Children Day so bila ada request tu i relented lah, ok lah masak.
My friends over here memang suka benor ngan lauk rendang ayam (versi my Indonesian heritage and not the normal rendang) every time kalau ada kesempatan either i masak for them here or invitation to my house diaorang ni mesti request lauk ni, prebet betul diaorang and they like to eat with bread so kuah nya i nak kena lebihkan lah. Even akak i pernah tanya kelakar nya sarapan pagi makan rendang ayam, gasak lah diaorang yang nak makan.
The last time round i cuma masak 2 paket kepak ayam i.e 4 kilo but this time around dah makin ramai orang so i kena masak 3 paket kepak ayam i.e 6 kilo! untuk 35 orang, i dah macam masak untuk kenduri. Semalam nasib baik lah my mak metua tolong i kisarkan cili kering and also defrost the chicken wing for me kalau tak kul 12 malam pun i tak abis masak lagi so lepas je sholat maghrib i terus masuk dapur and start the cooking and by 10pm i dah abis masak, phew! Pagi tadi i cuma masukkan santan and daun kunyit untuk the final touches. Sampai je @ my opis tadi my boss dah menuggu and he says that he purposely postpone his flight back to China sebab dia nak makan lauk i and alangkah hapi and gembira nya i bila i tengok all friends makan dengan seleranya and licin abis rendang ayam i.
No comments:
Post a Comment